Blogi
Vitikkalan sukukokouksessa Turussa 17.-18.6.201620.6.2016 18:10
Eeva-Leena kuuluu äitinsä puolelta satakuntalaiseen Vitikkalan sukuun.
Vitikkalan suku polveutuu Kokemäellä ja koko Satakunnassakin vaikuttaneesta säterirusthollari Kaarle Vitikkalasta (27.5.1760 – 25.7.1848) ja hänen puolisostaan Eeva Kristiina Vikbergistä (1.12.1766 – 22.4.1839). Suku on levittäytynyt Satakunnan lisäksi laajalle Etelä-Suomeen.
Vitikkalan sukuyhdistys perustettiin 9.12.1945 Helsingissä. Sukuyhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä Kaarle Vitikkalan jälkeläisten kesken, kunnioittaa suvun esivanhempien muistoa, tallettaa suvun jäseniä koskevia asiakirjoja, kuvia ja painotuotteita sekä auttaa suvun vanhuksia ja orpoja sekä tukea suvun lahjakkaita opiskelijoita.
Vitikkalan suku ry on yksi maamme vanhimmista sukuyhdistyksistä. Yhdistyksen jäseneksi hyväksytään jokainen Kaarle Vitikkalan jälkeläinen ja hänen aviopuolisonsa lapsineen. Sukuyhdistyksen jäsenet kuuluvat seitsemään sukuhaaraan. Eeva-Leena kuuluu Hassalan haaraan. Yhdistyksellä on tänä päivänä yli 12 000 jäsentä.
Turussa kokoonnuttiin 17.-18.6.2016 viettämään yhdistyksen 70-vuotisjuhlia ja pitämään sääntömääräinen sukukokous. Turkuun mekin Eeva-Leenan kanssa lähdimme ja yritimme houkutella nuorempaakin polvea mukaan. Asetuimme asumaan vanhaan kunnia-arvoisaan hotelli Hamburger Börs´iin, josta oli lyhyt matka tapahtumapaikoille. Hotelli on vanhastaan tuttu, mutta sitä en tiennyt, että auto pysäköidään nykyään katolle ja sinne päästään erityisellä autohissillä. Tulipa sekin koettua. Näkymä hotellihuoneen ikkunasta suoraan nykyiselle Turun torille oli entuudestaan tuttu, mutta aina mielenkiintoinen näkymä.
Perjantaina ensimmäisen kokouspäivän iltana kokoonnuimme Aboa vetus-museoon ja tutustuimme museon alta esiin kaivettuihin talonraunioihin. Miksi näin? Oppaalta kuulimme, että Eeva-Kristiina Vikbergin (Kaarle Vitikkalan vaimon) esivanhempia, siis myös Eeva-Leenan esivanhempia on asunut jo keskiajalla näiden raunioiden viereisissä taloissa aivan Aurajoen rannassa. Niissä riittikin ihmettelemistä, mutta raunioiden keskellä lähes pimeässä kulkeminen oli hankalaa. Yritimme urheasti pysyä mukana.
Rauniokierroksen jälkeen kuulimme äskettäin väitelleen tutkija, filosofian tohtori Veli-Pekka Toropaisen puheenvuoron museossa nähdystä. Hän on väitöskirjassaan keskittynyt keskiajan naisen aseman selvittämiseen ja tässä hänellä on hyvänä esimerkkinä ollut kaksi Vitikkalan suvun turkulaista matriarkkaa Elin Plagman ja Elin Såger, jotka kumpikin olivat vaikutusvaltaisia ja varakkaita kauppiaita 1600-luvun Turussa. FT Toropainen lupasi kertoa lisää seuraavan päivän sukujuhlassa.
Nautimme iltapalan museon Aula Cafessa ja juttelimme sukulaistemme kanssa. Tähän ensimmäisen päivän museokierrokseen oli saapunut jo lähes parisataa suvun jäsentä.
Seuraavan päivän, lauantain aloitimme hartaushetkellä Turun tuomiokirkossa ja tutustuimme kirkkoon haudattujen esivanhempien hautapaikkoihin Aiju von Schönemanin opastuksella. Suvunvanhin Juho Savo ja kirjuri Leena Kiili laskivat kukkavihot Plagmanin, Sågerin, Henrik Finnon sekä Peter ja Johannes Thorvösten hautapaikoille.
Kirkosta jatkoimme matkaamme varsinaiseen juhlapaikkaan Åbo Akademin Arken-tiloihin. Siellä nautimme buffet-lounaan. Sen jälkeen vuorossa oli sukujuhla auditoriossa. Suvunvanhin, maakuntaneuvos Juho Savo toivotti yhdistyksen jäsenet tervetulleiksi ja lausui ilonsa siitä, että juhlakokoukseen osallistui lähes kolmisen sataa henkilöä. Hän loi samalla laajan katsauksen sukuyhdistyksen seitsemän vuosikymmenen toimintaan.
Föriäijä Markku Heikkilä toi juhlaan Turun kaupungin tervehdyksen ja kertoi hauskasti, miten turkulaiseksi voi päästä 50 vuodessa.
FT Veli-Pekka Toropainen piti juhlaesitelmän, jonka aiheena oli Valtaporvariston naiset keskiajan Turussa. Tässä esitelmässään hän käsitteli Vitikkalan suvun esivanhempiin kuuluvien Elin Plagmanin ja Elin Sågerin elämänvaiheita. Juhlakokous päätettiin yhdessä laulettuun Satakuntalaisten lauluun.
Juhlakokouksen jälkeen pidettiin lyhyt tauko, jonka jälkeen alkoi varsinainen sukukokous. Sukukokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen muuttaminen siten, että ne vastaavat muuttunutta yhdistyslainsäädäntöä ja nykykäytäntöä. Muutosehdotukset hyväksyttiin yksimielisesti. Kokous kutsui yhdistykselle kaksi uutta kunniajäsentä agronomi Martti Korpelan ja lehdistöneuvos Jyrki Vesikansan.
Kokouksiin osallistuvien suvun jäsenten yhdessäolo päättyi yhteiseen kahvi- ja kakkutarjoiluun ja edessä oli itse kullakin vielä kotimatka. Me lähdimme hieman ennen muita ja ehdimme kotiin Helsinkiin jo ilta kuudeksi. Mielenkiintoinen ja paljon Vitikkalan suvun historiaa sisältävä sukukokousmatka oli takana. Otin paljon kuvia sukukokouksesta. Ne ovat katsottavissa Kuvagalleriassa.
Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 28.7.2016 09:06