Blogi

Kiertokäynnillä Vanhan kirkon puistossa15.9.2011 16:51


Vanhan kirkon puistikon portissa oleva muistolaatta rutosta

Kauppias Johan Sederholmin hautakappeli ja kenraali Reuterskiöldin hautakivi

Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten muistomerkki

 

 

Osallistuin syyskuun 14. päivänä Minnesvårdarna rf:n järjestämään kiertokäyntiin Helsingin vanhalla hautausmaalla Vanhan kirkon puistikossa, jossa tutustuttiin siellä oleviin hautoihin ja hautamuistomerkkeihin. Yhdistyksen intendentti Henrik Degerman toimi oppaana. Hänen johdollaan siirryttiin haudalta toiselle ja Degerman kertoi kunkin haudan tai muistomerkin kohdalla siihen liittyvästä historiasta. Runsaat 30 hautausmaakulttuurista kiinnostunutta osallistui kiertokäyntiin.

 

                                                     +++++++                                                

                                                 

 

Vanhan kirkon puistikossa sijainneeseen Helsingin vanhaan hautausmaahan haudattiin vuonna 1710 neljän kuukauden aikana peräti 1185 helsinkiläistä, jotka olivat kuolleet ruttoon. Tämän vuoksi puistoa on kutsuttu myös "Ruttopuistoksi". Ruttoon kuolleiden määrä oli kaksi kolmannesta sen aikaisen Helsingin asukkaista. Kun hautausmaahan myöhemmin haudattiin muita helsinkiläisiä, niin hautakivi tai muistomerkki pystytettiin vain merkittäville henkilöille. Merkittäviä hautamuistomerkkejä ovat muun muassa C.L. Engelin suunnittelema kauppias Johan Sederholmin hautakappeli ja J.A. Ehrenströmin suunnittelema kenraalimajuri Reuterskiöldin hautamuistomerkki. Kerrottakoon, että kauppias Sederholmin talo Senaatintorin kulmalla on Helsingin vanhin säilynyt kivitalo. Se on tänä päivänä museokäytössä. 

 

                                                     

                                                 +++++++

 

 

 

Vanhan kirkon puistikkoa käytettiin hautausmaana aina vuoteen 1829 asti, jolloin nykyinen Hietaniemen hautausmaa otettiin käyttöön. Sen jälkeen sinne on haudattu vain Helsingin valtauksessa huhtikuussa 1918 kaatuneita suomalaisia ja saksalaisia sekä Viron vapaussodassa kaatuneita suomalaisia vuonna 1919. 

 

 

 

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 6.5.2021 21:15

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Henrik Degerman (24.9.2011 17:52)
Terve Jaakko!
On oikein hyvä juttu kiertokäynnistä; kiitos siitä.

Henrik