Blogi

Kauhajoen ratsuväkitapahtuma 14.8.201115.8.2011 10:11


Rakuunalippu vartijoineen Kauhajoen kirkossa

Rakuunat näyttivät taitojaan ratsastuskatrillissa

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Leo Korpi-Halkola

Saatuamme kutsun Kauhajokipäivän Ratsuväkitapahtumaan Kauhajoelle emme Eeva-Leenan kanssa pitkään pohtineet, vaan päätimme lähteä Kauhajoelle, vaikka sitkeä flunssa vielä piteli meitä otteessaan.

Olimme iloisia kutsusta, sillä tiesimme, että kauhajokiset järjestävät hienon tapahtuman. Tilaisuuden järjestäjinä olivat Kauhajoki-Seura ry ja Rakuunakilta ry:n Etelä-Pohjanmaan Eskadroona. Mukaan oli kytketty myös paikallinen Ratsastusseura Joheka Team ry hevosineen.

Ajelimme Tampereelta Kauhajoelle Jalasjärven kautta, jossa kävimme tapaamassa ystäväämme Antero Ivaskaa, joka jälleen kerran tarjosi meille matkalaisille maittavan lounaan. Kävin myös Anteron kanssa lounaan jälkeen saunassa. Olin muuten ensimmäistä kertaa saunassa Jalasjärvellä!

Jalasjärveltä jatkoimme Kauhajoelle, jossa majoituimme Kauhajoen Krouviin aivan pääkatu Topeekan varteen. Saimme hyvän huoneen, johon kuului myös sauna. Tuumimme, että taitaapa tulla saunottua myös Kauhajoella?

Vielä saman päivän iltana meidät oli kutsuttu Cafe Valkoiseen Puuhun, jossa meille tarjottiin maittavat kahvit suklaakakun kera ja kerrottiin pääpiirteissään seuraavan päivän tapahtumista. Useilla kutsutuista oli jo päällään sotilaspuku joko ratsuväen perinneasu tai nykysotilaan univormu.

Kahvilasta siirryimme jalan läheiseen Eduskuntamuseoon, jonka mielenkiintoinen historia esiteltiin meille. Sieltä kävelimme vielä Veteraanien Perinnetaloon, jonka kokoelmiin tutustuimme. Tämän jälkeen olikin aika siirtyä majapaikkaamme, nauttia iltapala ja painua yöpuulle odottamaan seuraavan päivän tapahtumia.

Päivä aloitettiin juhlajumalanpalveluksella Kauhajoen kirkossa. Rakuunalippu tuotiin kirkkoon lippuvartion saattelemana, jossa se oli vartioituna koko jumalanpalveluksen ajan. Jumalanpalveluksen jälkeen seurasi seppelten lasku sankarihaudoille. Minulle oli suotu kunnia ainoana paikalla olevana ratsumiehenä osallistua Rakuunakillan puheenjohtaja Heikki Haimin kanssa seppeleen laskuun sotien 1939-1945 sankarihaudalle. Univormupukuiset rakuunat laskivat seppeleen Vapaussodassa 1918 kaatuneiden haudalle ja veivät toisen seppeleen kauempana sijaitsevan hautausmaan sankarihaudalle. 

Kenttälounaaksi saimme hirvikeittoa, joka tarjoiltiin ulkosalla Kauppaoppilaitoksen pihamaalla ja kahvit myöhemmin koulun ruokalassa. 

Paraatia, joka ratsasti halki kaupungin johti kapteeni (ratsumestari) Kristian Värri. Ratsuparaatia seuraamaan oli saapunut suuri joukko kauhajokisia läheltä ja kauempaakin. Ratsastajat järjestivät vielä paraatin jälkeen ratsastusnäytöksen läheisellä Sanssin koulun kentällä. Näytöksen johti rakuuna, reservin vääpeli Reijo Hietamäki.

Päivän ohjelma jatkui vielä seminaarilla ja konsertilla, jotka pidettiin Kauppaoppilaitoksen liikuntasalissa. Seminaarissa saimme kuulla lehtori Liisa Ruismäen mielenkiintoisen esitelmän Suomen ensimmäisestä naiseläinlääkäristä Agnes Sjöbergistä, joka oli syntynyt Kauhajoella ja joka oli syvällisesti perehtynyt hevosiin ja niitä vaivaaviin sairauksiin muun muassa räkätautiin.

Kotitalousopettaja Kaisu Rantala ja maanviljelijä Mauno Lehtinen muistelivat, miten sodassa olleet hevoset palasivat takaisin kotiin. 

Eskadroonan päällikkö, reservin vänrikki (kornetti) Erkki Ylisippola piti laajan esitelmän suomalaisesta ratsuväkimusiikista ja esitteli Kauhajoen Soittokunnan konsertissa esittämät kahdeksan kappaletta. 

Juhlapäivän päätössanat lausui Rakuunakillan puheenjohtaja, kapteeni Heikki Haimi. Hän kiitti Kauhajoki-Seuraa ja sen puheenjohtaja Jussi Kleemolaa,  Etelä-Pohjanmaan Eskadroonaa ja erityisesti päivän juhlatoimikunnan puheenjohtajaa Leo Korpi-Halkolaa onnistuneen ratsuväkitapahtuman järjestämisestä ja toivotti rakuunoitten ja ratsuväen ystävät tervetulleiksi Breitenfeldin juhliin Lappeenrantaan 2.9.2011.

 

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 3.9.2011 11:05

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.