Blogi
Käynti vanhalla koulullani31.3.2011 20:27
Pirkanmaan sotilaspiirien perinneyhdistys ry järjesti maaliskuun 30. päivänä sääntömääräisen kevätkokouksensa yhteydessä Tampereen klassillisella koululla, minun entisellä koulullani kaikille avoimen esitelmätilaisuuden, jossa esitelmöitsijänä oli professori Martti Häikiö. Hänen aiheenaan oli "Miksi uusi sota? Jatkosodan syttymisestä 70 vuotta.
Päätin lähteä käymään Tampereella ja samalla poiketa katsomaan entistä kouluani ja kuuntelemaan Häikiön esitelmää. Matkustin junalla Tikkurilasta Tampereelle. Poikkesin ennen koululle menoani syömään entisen hotelli Emmauksen, nykyisen hotelli Scandic Cityn sisäpihalle rakennettuun ravintola Piazzaan jotain kevyttä. Listalta löytyikin helposti mieleistä ruokaa: paistettua siikaa ja lisukkeena vihreää parsaa eikä hintakaan ollut kovin paha. Annos oli hyvä ja juuri sopivan kokoinen. Jälkiruoaksi tilasin Creme bruleen, joka sekin maistui matkamiehen suussa hyvältä. Nyt olin valmis lähtemään vanhalle koululleni.
Kuljin vanhaa koulutietäni, joka tietenkin oli vuosikymmenten kuluessa muuttunut. Vanhojen puutalojen tilalla oli seitsen- jopa kymmenkerroksisia kivitaloja. Koulu sen sijaan on säilynyt ennallaan kaikki nämä vuosikymmenet. Laatikkomainen lisärakennus on kuitenkin rakennettu koulun pihan eteläosaan. Olin hyvissä ajoin paikalla ja kiertelin kamerani kanssa koulun ympäristössä ja koulussa. Sain muutamia hyviä kuvia niin koulustani kuin läheisestä Tampereen tuomiokirkosta, jotka molemmat rakennettiin viime vuosisadan alussa. Kerrotaan, että samat rakennusmiehet rakensivat kumpaakin niin kirkkoa kuin kouluakin.
Tampereen klassillisen koulun apulaisrehtori Pasi Takala toivotti kuulijat tervetulleiksi koululle ja kertoili koulusta, sen nimekkäistä rehtoreista ja oppilaista. Tämän jälkeen professori Martti Häikiö piti runsaan tunnin mittaisen esitelmän syistä, jotka johtivat jatkosotaan. Kaikki kuulijat olivat tyytyväisiä kuulemaansa ja totesivat, että "kyllä sitä olisi kuunnellut pitempäänkin ". Vaikka asiat olivatkin tuttuja, niin mielelläänhän niitä kuunteli ja onhan se niin, että repetitio est mater studiorum (kertaus on opintojen äiti), kuten vanhat klassikot sanovat.
Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 25.4.2011 20:57